Babeczki z dżemem agrestowym i bezą

Składniki na 12 babeczek

Ciasto
120 g mąki pszennej
125 g margaryny
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 słoiczka dżemu agrestowego

Beza
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę
i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką. Na koniec dodać dżem agrestowy i delikatnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do 1/2 wysokości.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i ubijając dodawać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć bezpośrednio na ciasto tak by nie wystawała z papilotek.

Piec w 160°C około 30 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z blachy i wystudzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz