Babeczki ze Snickersami i sosem karmelowym

Składniki na 12-14 babeczek

Ciasto
225 g mąki pszennej
100 g cukru
50 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka
1 jajko
2 batoniki Snickers
Szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
500 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru

Sos
125 g cukru
75 ml śmietany kremówki
2 łyżki wody
25 g margaryny

Ponadto
2 batoniki Snickers

Sposób przygotowania
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Jajko, mleko, olej i aromat waniliowy roztrzepać widelcem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i sól. Całość wymieszać szpatułką. 2 batoniki pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Napełnić papilotki do 1/2 wysokości.

Piec w 190°C około 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić babeczki na kratce.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić.
Udekorować babeczki. Pozostałe batoniki pokroić na drobne kawałki i posypać nimi każdą babeczkę.

Aby przygotować sos należy podgrzać w garnuszku cukier z wodą do uzyskania złoto-brązowego karmelu.
Zdjąć z ognia i ostrożnie dodać masło i śmietanę (mieszanina intensywnie reaguje) i szybko wymieszać. Całość przestudzić. Udekorować babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz