Ciasto ze Snickersami

Składniki na tortownicę 25 cm x 25 cm

Spód
300 g herbatników
50 g gorzkiej czekolady
50 g margaryny

Krem
250 g serka mascarpone
200 g kajmaku
70 g białej czekolady
2 batoniki Snickers

Ponadto
300 g śmietany kremówki
200 g kajmaku
1 batonik Snickers
Posypka dekoracyjna (serduszka i maczek waniliowo-czekoladowy)

Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.

Herbatniki, margarynę i gorzką czekoladę zmiksować w blenderze. Powstałą sypką masą wyłożyć tortownicę dociskając ją do dna. Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania kremu.

Mascarpone zmiksować z kajmakiem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy po czym ponownie zmiksować. Batoniki pokroić na cienkie plasterki, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Powstały krem wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Ubić kremówkę na sztywno i pokryć nią ciasto. Wierzch  ciasta posypać cienko pokrojonym Snickersem. Całość udekorować szlaczkiem z kajmaku i posypką. Schłodzić do związania składników.

Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz