Muffinki z dżemem brzoskwiniowym

Wiosenne, kolorowe muffinki na osłodę.

Składniki na 18 muffinek

Ciasto
200 g mąki pszennej
200 g cukru
125 g margaryny
3 jajka
2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Cytrynowy aromat do ciast

Ponadto
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Zielony i żółty lukier

Sposób przygotowania
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i zmiksować. Dodać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i aromat - zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do 3/4 wysokości.
Na wierzch każdej muffinki nałożyć łyżeczkę dżemu.

Piec w 180°C około 20 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Udekorować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz