Sernik na zimno z tęczową galaretką

Orzeźwiający, lekki i puszysty sernik z sypkim spodem. Doskonały na specjalne okazje.
Zaskakuje wielością smaków i kolorów. Idealnie słodki. Wyśmienity z "małą czarną".
Najlepiej zacząć go przygotowywać dzień wcześniej by tęczowa galaretka miała czas dobrze zastygnąć.

Składniki na blaszkę 20 cm x 35 cm

Spód
440 g herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
125 g margaryny

Sernik
1 kg serka o smaku waniliowym
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
50 ml wrzątku

Nadzienie z tęczowej galaretki
1 opakowanie galaretki bursztynowej
1 opakowanie galaretki szafirowej
1 opakowanie galaretki rubinowej
1 opakowanie galaretki agrestowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej
450 ml wrzątku na każdą galaretkę

Ponadto
2 opakowania galaretki truskawkowej
1 banan
Kilka kulek ciemnego winogrona

Sposób przygotowania
Tęczowe galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Herbatniki, margarynę i gorzką czekoladę zmiksować w blenderze. Powstałą sypką masą wyłożyć blaszkę dociskając ją do dna. Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania sernika.

Wszystkie tęczowe galaretki pokroić w kostkę.
Serek waniliowy zmiksować z cukrem.
Żelatynę deserową przygotować według przepisu na opakowaniu (zmiksować w 50 ml zimnej
i 100 ml wrzącej wody). Żelatynę spożywczą rozpuścić we wrzątku.
Dodać mieszanki do serka i zmiksować.
Do masy dodać pokrojoną tęczową galaretkę i wymieszać szpatułką.
Całość wyłożyć na kruchy spód i schłodzić w lodówce do powiązania składników.

Galaretki truskawkowe przygotować według przepisów na opakowaniu.

Udekorować sernik pokrojonym bananem i winogronem, a następnie zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Przechowywać w lodówce.


1 komentarz: