Tarta z dżemem i puszystą pianką

Prawie zawsze mam w domu zapas kruchego ciasta w zamrażarce i gdy mam ochotę na szybkie i łatwe ciasto robię tartę lub tzw. pleśniaka. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami ale jeśli akurat nie ma na nie sezonu można użyć dżemu. Pianka dodaje całości lekkości. Moje dżemy są kwaśne ale słodki spód
w połączeniu z pianką i galaretką tworzy udane połączenie.

Składniki na 2 blaszki o średnicy 21 cm

Kruche ciasto
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 żółtko
50 g margaryny

Pianka
330 ml kremówki
450 ml wrzącej wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Ponadto
1 słoiczek dżemu wiśniowego
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Odrobina margaryny i bułki tartej do przygotowania formy.

Sposób przygotowania
Blaszki wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.

Mąkę wymieszać z cukrem i wyłożyć na stolnicę. Wsiekać nożem margarynę do uzyskania sypkiej konsystencji.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.

Piec w 180°C 15 minut lub do zrumienienia wierzchu.

Po upieczeniu przestudzić i na każde ciasto wyłożyć jeden słoiczek dżemu, rozsmarować.

Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i przestudzić aż zacznie powoli tężeć.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać przygotowaną galaretkę i dobrze wymieszać szpatułką.
Całość wylać w równych proporcjach na wierzch każdej tarty i schłodzić w lodówce
do czasu stężenia pianki.

Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć
wylać po równo na każdą z tart. Całość ponownie chłodzić około 2 godziny.

Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz