Crème brûlée z białą czekoladą

Składniki na 6 kokilek

Krem
475 ml kremówki 30%
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
Szczypta soli
100 g białej czekolady

Sposób przygotowania
Kokilki ustawić w głębokiej blaszce do pieczenia.

Żółtka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę.

Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do momentu jej rozpuszczenia.
Zdjąć z ognia i stale mieszając dodać do utartych żółtek
i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową mieszankę rozlać równomiernie do kokilek. Blaszkę wypełnić gorącą wodą tak by kokilki były w niej zanurzone do połowy wysokości.

Piec w 150°C przez 40 minut.

Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz