Bez wątpienia to ciasto popisowe. Rozpływa się w ustach.
Idealnie połączone składniki i kremowa konsystencja sprawiają, że długo pozostaje w pamięci i chce się do niego wracać.
Składniki na blaszkę 20 cm x 35 cm
Biszkopt
4 jajka
Szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
Szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz
3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
Krem
450 g kajmaku
200 g margaryny
Prażony słonecznik
80 g margaryny
300 g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
Ponadto
3/4 szklanki wódki
180 g herbatników typu petit beurre
Polewa
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80 g margaryny
3 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie ubić.
Cały czas ubijając dodawać żółtka a następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Piec w 160°C w termoobiegu około 40 minut lub do suchego patyczka.
Biszkopt przestudzić i nasączyć równomiernie kawą.
Prażony słonecznik:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko i słonecznik, i podsmażać do lekkiego przyrumienienia.
Przełożyć na blaszkę.
Piec w 160°C w termoobiegu około 15-20 minut (trzeba sprawdzać by się nie przypalił).
Przestudzić i pokruszyć rękami.
Krem:
Margarynę utrzeć na gładką masę. Dodać kajmak i ucierać do połączenia.
Dodać 3/4 uprażonego słonecznika i dokładnie wymieszać.
Na biszkopcie rozłożyć równomiernie krem i przykryć warstwą herbatników.
Wierzch nasączyć wódką.
Polewa:
Margarynę rozpuścić na ogniu, dodać wodę, cukier i kakao, i podgrzewać aż lekko zgęstnieje.
Wylać lekko przestudzoną na herbatniki.
Wierzch ciasta posypać resztą słonecznika.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz