Pyszna, krucha babka rozpływająca się w ustach :)
Składniki na 2 foremki o średnicy 18 cm
Ciasto
150 g margaryny
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
3 jajka
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy aromat do ciast
Ponadto
Margaryna i bułka tarta do posypania foremek
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Formy wysmarować masłem i oprószyć bułką tatrą.
Margarynę zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej, nie przestając miksować.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy razem z aromatem cytrynowym, delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem.
Foremki wypełnić ciastem.
Pierwsze 25 minut piec w
temperaturze 150ºC, po czym podwyższyć temperaturę do 160ºC i piec przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i przestudzić. Posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz