Zaskakuje wielością smaków i kolorów. Idealnie słodki. Wyśmienity z "małą czarną".
Najlepiej zacząć go przygotowywać dzień wcześniej by tęczowa galaretka miała czas dobrze zastygnąć.
Składniki na blaszkę 20 cm x 35 cm
Spód
440 g herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
125 g margaryny
Sernik
1 kg serka o smaku waniliowym
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
50 ml wrzątku
Nadzienie z tęczowej galaretki
1 opakowanie galaretki bursztynowej
1 opakowanie galaretki szafirowej
1 opakowanie galaretki rubinowej
1 opakowanie galaretki agrestowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej
450 ml wrzątku na każdą galaretkę
Ponadto
2 opakowania galaretki truskawkowej
1 banan
Kilka kulek ciemnego winogrona
Sposób przygotowania
Tęczowe galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Herbatniki, margarynę i gorzką czekoladę zmiksować w blenderze. Powstałą sypką masą wyłożyć blaszkę dociskając ją do dna. Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania sernika.
Wszystkie tęczowe galaretki pokroić w kostkę.
Serek waniliowy zmiksować z cukrem.
Żelatynę deserową przygotować według przepisu na opakowaniu (zmiksować w 50 ml zimnej
i 100 ml wrzącej wody). Żelatynę spożywczą rozpuścić we wrzątku.
Dodać mieszanki do serka i zmiksować.
i 100 ml wrzącej wody). Żelatynę spożywczą rozpuścić we wrzątku.
Dodać mieszanki do serka i zmiksować.
Do masy dodać pokrojoną tęczową galaretkę i wymieszać szpatułką.
Całość wyłożyć na kruchy spód i schłodzić w lodówce do powiązania składników.
Galaretki truskawkowe przygotować według przepisów na opakowaniu.
Udekorować sernik pokrojonym bananem i winogronem, a następnie zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.
Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń