Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
Ponadto
Słoiczek konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Białka ubić na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać cukier i żółtka.
Do ciasta dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.
Piec w 160°C-170°C około 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Babeczki przestudzić na kratce.
Do wnętrza każdej babeczki wycisnąć za pomocą szprycy trochę konfitury.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder i ponownie krótko ubić.
Udekorować babeczki za pomocą tylki w kształcie gwiazdki.
Schłodzić przed podaniem.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz