w połączeniu z pianką i galaretką tworzy udane połączenie.
Składniki na 2 blaszki o średnicy 21 cm
Kruche ciasto
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 żółtko
50 g margaryny
Pianka
330 ml kremówki
450 ml wrzącej wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Ponadto
1 słoiczek dżemu wiśniowego
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Odrobina margaryny i bułki tartej do przygotowania formy.
Sposób przygotowania
Blaszki wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Mąkę wymieszać z cukrem i wyłożyć na stolnicę. Wsiekać nożem margarynę do uzyskania sypkiej konsystencji.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.
Piec w 180°C 15 minut lub do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu przestudzić i na każde ciasto wyłożyć jeden słoiczek dżemu, rozsmarować.
Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i przestudzić aż zacznie powoli tężeć.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać przygotowaną galaretkę i dobrze wymieszać szpatułką.
Całość wylać w równych proporcjach na wierzch każdej tarty i schłodzić w lodówce
do czasu stężenia pianki.
do czasu stężenia pianki.
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć
wylać po równo na każdą z tart. Całość ponownie chłodzić około 2 godziny.
wylać po równo na każdą z tart. Całość ponownie chłodzić około 2 godziny.
Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz