Ciasto
200 g mąki pszennej
25 g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
110 g cukru
2 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
225 ml mleka
Polewa
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce zmiksować jajka z olejem a następnie dodać mleko i wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szpatułką.
Wypełnić masą papilotki do 3/4 wysokości.
Piec w 200ºC około 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Margarynę roztopić w rondelku. Dodać cukier i kakao i gotować aż masa zacznie gęstnieć.
Lekko przestudzoną rozprowadzić na muffinkach i pozostawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz