Biszkopt z musem truskawkowym i truskawkami

Puszyste i lekkie ciasto idealne na pierwsze wiosenne przebłyski słońca.

Składniki na blaszkę 30 cm x 38 cm

Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mus
650 g truskawek
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
400 ml kremówki 36%
150 ml kremówki 30%

Ponadto
1 kg truskawek (pokrojonych na plasterki)
Likier amaretto
Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
Formę wyłożyć pergaminem.

Białka ubić na sztywną pianę i dodając cukier cały czas miksować aż masa będzie ładnie błyszczeć.
Nie przestając ubijać dodawać żółtka.
Dodać przesiane mąki i chwilę jeszcze poubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełożyć do formy.

Piec w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu przestudzić ale nie wyjmować z formy. Nasączyć likierem. Na wierzch poukładać połowę pokrojonych w plasterki truskawek.

650 g truskawek zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym.
Obie kremówki ubić na sztywno i zmiksować z truskawkami.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać kilka łyżeczek masy truskawkowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i chwilę zmiksować.
Mus wyłożyć na wierzch biszkoptu.

Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.

Wierzch musu udekorować resztą plasterków truskawek i udekorować polewą czekoladową.

Przechowywać w lodówce.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz