Składniki na blaszkę 30 cm x 38 cm
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus
650 g truskawek
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
400 ml kremówki 36%
150 ml kremówki 30%
Ponadto
1 kg truskawek (pokrojonych na plasterki)
Likier amaretto
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Formę wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywną pianę i dodając cukier cały czas miksować aż masa będzie ładnie błyszczeć.
Nie przestając ubijać dodawać żółtka.
Dodać przesiane mąki i chwilę jeszcze poubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełożyć do formy.
Piec w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić ale nie wyjmować z formy. Nasączyć likierem. Na wierzch poukładać połowę pokrojonych w plasterki truskawek.
650 g truskawek zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym.
Obie kremówki ubić na sztywno i zmiksować z truskawkami.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać kilka łyżeczek masy truskawkowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i chwilę zmiksować.
Mus wyłożyć na wierzch biszkoptu.
Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.
Wierzch musu udekorować resztą plasterków truskawek i udekorować polewą czekoladową.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz