Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka
1 kg jagód
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
400 ml kremówki 36%
150 ml kremówki 30%
Ponadto
0/5 kg jagód
150 ml likieru amaretto
200 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania
Formę wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywną pianę i dodając cukier cały czas miksować aż masa będzie ładnie błyszczeć.
Nie przestając ubijać dodawać żółtka.
Dodać przesiane mąki i chwilę jeszcze poubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełożyć do formy.
Piec w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić ale nie wyjmować z formy. Likier wymieszać z wodą i przy pomocy cukierniczego pędzelka nasączyć równomiernie biszkopt. Na wierzchu rozsypać 0/25 kg jagód.
Jagody zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym.
Obie kremówki ubić na sztywno i zmiksować z jagodami.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać kilka łyżeczek masy jagodowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i chwilę zmiksować. Piankę wyłożyć na wierzch biszkoptu.
Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.
Wierzch pianki udekorować pozostałymi jagodami.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz