Ciasto
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
10 g margaryny
Szczypta soli
Aromat waniliowy
Nadzienie
1 szklanka jagód
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Płaską blaszkę wyłożyć pergaminem.
Mleko lekko podgrzać. Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć na wodę i zalać połową mleka.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, sól i wymieszać. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.
Z ciasta formować płaskie, okrągłe placuszki i na środek każdego nałożyć trochę nadzienia.
Zalepić ciasto i uformować kulkę. Ułożyć na blaszce lekko spłaszczając i zachowując odstępy między bułeczkami bo mogą sporo wyrosnąć.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec około 40 minut w 180°C. Wystudzić na kratce.
Można udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz