Cukier różany

Bajecznie cukierkowy kolor i wspaniały aromat cukru różanego sprawią, że każdy przepis z jego wykorzystaniem nabierze niepowtarzalnego charakteru.

Składniki

3 garści płatków róży
600 g cukru Gruba Rafinada

Sposób przygotowania
Płatki róży dokładnie obrać z białych końcówek (inaczej cukier będzie gorzki) i zmiksować w blenderze na jednolitą pastę.

Do miski wsypać cukier i dodać różaną pastę. Wymieszać ręką
do połączenia składników i przełożyć na dużą płaską tacę
(im cieńsza warstwa cukru tym lepiej). Przykryć ściereczką i odstawić
do wyschnięcia w przewiewne miejsce.
Co jakiś czas cukier trzeba rozetrzeć w ręce by pozbyć się grudek. Cukier schnie koło doby.

Przełożyć do pojemnika i przechowywać dokładnie zamknięty w suchym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz