Suszone pomidory w oliwie

To również specjalność mojego męża. Idealne jako przekąska i dodatek do dania głównego. Łatwe w przygotowaniu przy użyciu piekarnika.

Składniki na około 8 słoiczków

Pomidory
6 kg świeżych twardych pomidorów

Zalewa
Oliwa extra virgin
3 łyżki octu winnego
2 główki czosnku
Sól
Suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

Sposób przygotowania
Blachę lub tackę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Pomidory pokroić w ćwiartki lub ósemki (zależy od ich wielkości), wydrążyć miąższ i poukładać na pergaminie; posolić.

Suszyć w piekarniku w temperaturze około 100ºC przy uchylonych drzwiczkach przez około 4-5 godzin aż pomidory zaczną się marszczyć ale wciąż będą jeszcze sprężyste.

Pomidory przełożyć do miski i obsypać ziołami. Dodać ocet i dokładnie wymieszać.

Oliwę zagrzać na wolnym ogniu ale nie gotować bo usmaży pomidory.

Pomidory przekładać do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoiczka dodać 2 ząbki czosnku. Zalać oliwą i od razu zakręcać.

Pomidory są idealne po 2-3 tygodniach.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz