Składniki na około 8 słoiczków
Pomidory
6 kg świeżych twardych pomidorów
Zalewa
Oliwa extra virgin
3 łyżki octu winnego
2 główki czosnku
Sól
Suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania
Blachę lub tackę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Pomidory pokroić w ćwiartki lub ósemki (zależy od ich wielkości), wydrążyć miąższ i poukładać na pergaminie; posolić.
Suszyć w piekarniku w temperaturze około 100ºC przy uchylonych drzwiczkach przez około 4-5 godzin aż pomidory zaczną się marszczyć ale wciąż będą jeszcze sprężyste.
Pomidory przełożyć do miski i obsypać ziołami. Dodać ocet i dokładnie wymieszać.
Oliwę zagrzać na wolnym ogniu ale nie gotować bo usmaży pomidory.
Pomidory przekładać do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoiczka dodać 2 ząbki czosnku. Zalać oliwą i od razu zakręcać.
Pomidory są idealne po 2-3 tygodniach.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz