Cisto
250 g mąki pszennej
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
8 jajek
400 g cukru
Masa
500 ml kremówki
500 g tłustego twarogu
200 g cukru
400 g jeżyn
Polewa
50 g margaryny
200 g cukru
4 łyżki zaparzonej mocnej kawy
Cukrowe gwiazdki
Sposób przygotowania
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kawę, kakao, sól i ponownie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą masę.
Do masy z żółtkami dodać mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami i wymieszać.
Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blaszkę.
Piec w 160°C około 30 minut lub do suchego patyczka. Przestudzić i przekroić ciasto wzdłuż.
Kremówkę ubić na sztywno i cały czas mieszając dodać cukier z twarogiem.
Spód ciasta posmarować przygotowaną połową masy. Na wierzchu poukładać jeżyny i pokryć je drugą połową masy,
a następnie przykryć resztą ciasta. Lekko docisnąć.
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i kawę i chwilę gotować do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać gotowe ciasto. Posypać cukrowymi gwiazdkami.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz