Ciasto
3 białka
185 g drobnego cukru
180 g wiórków kokosowych
Trufla
250 g gorzkiej czekolady
300 ml kremówki
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Dodać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć do tortownicy i piec w 180°C około 20 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieje.
Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko docisnąć szpatułką równomiernie do dna tortownicy. Przestudzić.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać czekoladę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Wyłożyć masę na ciasto i wstawić do lodówki aż zgęstnieje. Posypać po wierzchu kakao.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz