Trufla czekoladowo-kokosowa

Składniki na tortownicę 25 cm x 25 cm

Ciasto
3 białka
185 g drobnego cukru
180 g wiórków kokosowych

Trufla
250 g gorzkiej czekolady
300 ml kremówki
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.

Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Dodać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę przełożyć do tortownicy i piec w 180°C około 20 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieje.

Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko docisnąć szpatułką równomiernie do dna tortownicy. Przestudzić.

Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać czekoladę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Wyłożyć masę na ciasto i wstawić do lodówki aż zgęstnieje. Posypać po wierzchu kakao.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz