Ciasto
200 g margaryny
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml wrzątku
Szczypta soli
160 g mąki pszennej
110 g maślanki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
2 białka
100 drobnego cukru
Szczypta soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Kawę rozpuścić we wrzątku.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, rozpuszczoną kawę, sól mąkę, proszek do pieczenia i maślankę,
a następnie wymieszać do połączenia składników.
Masę przełożyć do foremek i piec w 170°C około 20 minut.
Podczas pieczenia babeczek ubić białka z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i i kawę.
Bezę wyłożyć na babeczki (po 20 minutach ich pieczenia) i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu bezy mogą być płynne w środku.
Przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz