Ciasto
150 g miękkiego masła
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
3 żółtka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml kremówki
100 ml mleka
2 cytryny
Krem
250 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
1 cytryna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Masło rozetrzeć, dodać cukier i dalej rozcierać na puszystą masę.
Żółtka dodać do masy razem z mąkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Dodać mleko i kremówkę, skórkę otartą z 3 cytryn i sok z 2 cytryn. Wymieszać.
Masą wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180°C około 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Masło rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucierać do połączenia składników. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować babeczki używając końcówki w kształcie gwiazdki. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz