Składniki na około 30 ptysiów
Ciasto
250 ml wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Pianka
Słoik konfitury z czerwonej porzeczki
4 białka
80 g drobnego cukru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki wrzątku
Ponadto
Cukier puder
Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Zagotować w garnku wodę z margaryną. Cały czas gotując wsypać mąkę i energicznie mieszać by pozbyć się grudek i dopóki ciasto nie będzie odchodzić od ścianek garnka. Przestudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą konsystencję.
Z ciasta formować okrągłe kształty na papierze do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
Piec w 200°C około 30 minut lub aż ptysie będą lekko rumiane (powinny sporo urosnąć).
Po upieczeniu przestudzić i przekroić wzdłuż.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. Konfiturę rozmieszać w słoiczku i dodać do białek cały czas ubijając. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do białek, ubić ponownie.
Masę wyłożyć na jedną połówkę ciasta i przykryć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz