(Potrzebne będą 2 identyczne blaszki. Można także po upieczeniu jednej części ciasta wyjąć ją z blaszki by upiec drugą część.)
Brownie
250 g margaryny
300 g gorzkiej czekolady
5 jajek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
Aromat waniliowy
6 łyżek mąki pszennej
Sernik
1 kg twarogu śmietankowego
600 g mascarpone
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
Polewa
420 g cukru
3/4 szklanki wody
100 g margaryny
200 ml kremówki
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Spód brownie:
Margarynę roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
Do masy dodać jajka i zmiksować. Dodać cukier i aromat i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką.
Piec w 180°C około 30-40 minut. Przestudzić.
Sernik:
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Wszystkie składniki na sernik zmiksować do połączenia składników.
Piec w 180°C około 1 godziny lub do suchego patyczka. Przestudzić.
Polewa:
Cukier wymieszać z wodą i podgrzewać na dużym ogniu do uzyskania złoto-bursztynowego koloru.
Zdjąć z ognia, ostrożnie dodać margarynę i kremówkę - wymieszać do rozpuszczenia. Zagotować, schłodzić.
Połowę polewy rozsmarować na brownie, przykryć sernikiem. Na wierzchu rozprowadzić drugie pół polewy.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz