Sernik na brownie z polewą karmelową (przepis I)

Składniki na blaszkę 30 cm x 38 cm
(Potrzebne będą 2 identyczne blaszki. Można także po upieczeniu jednej części ciasta wyjąć ją z blaszki by upiec drugą część.)

Brownie
250 g margaryny
300 g gorzkiej czekolady
5 jajek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
Aromat waniliowy
6 łyżek mąki pszennej

Sernik
1 kg twarogu śmietankowego
600 g mascarpone
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru

Polewa
420 g cukru
3/4 szklanki wody
100 g margaryny
200 ml kremówki
Szczypta soli

Sposób przygotowania
Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Spód brownie:
Margarynę roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
Do masy dodać jajka i zmiksować. Dodać cukier i aromat i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką.

Piec w 180°C około 30-40 minut. Przestudzić.

Sernik:
Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Wszystkie składniki na sernik zmiksować do połączenia składników.

Piec w 180°C około 1 godziny lub do suchego patyczka. Przestudzić.

Polewa:
Cukier wymieszać z wodą i podgrzewać na dużym ogniu do uzyskania złoto-bursztynowego koloru.
Zdjąć z ognia, ostrożnie dodać margarynę i kremówkę - wymieszać do rozpuszczenia. Zagotować, schłodzić.

Połowę polewy rozsmarować na brownie, przykryć sernikiem. Na wierzchu rozprowadzić drugie pół polewy.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz