Tarta z kajmakiem, bakaliami i suszonymi owocami

Składniki na 2 blaszki o średnicy 21 cm

Ciasto
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 żółtko
50 g margaryny

Ponadto
Puszka kajmaku
Bakalie (migdały, rodzynki)
Suszone owoce (jabłko, gruszka, jagody, truskawki)
Cukier różany
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania
Blaszki wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.

Mąkę wymieszać z cukrem i wyłożyć na stolnicę. Wsiekać nożem margarynę do uzyskania sypkiej konsystencji.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.

Piec w 180°C 15 minut lub do zrumienienia wierzchu.

Po upieczeniu przestudzić i na każde ciasto wyłożyć po pół puszki kajmaku i udekorować owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz