Ciasto
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 żółtko
50 g margaryny
Ponadto
Puszka kajmaku
Bakalie (migdały, rodzynki)
Suszone owoce (jabłko, gruszka, jagody, truskawki)
Cukier różany
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Blaszki wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Mąkę wymieszać z cukrem i wyłożyć na stolnicę. Wsiekać nożem margarynę do uzyskania sypkiej konsystencji.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.
Dodać żółtko i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim spód każdej blaszki.
Docisnąć do dna i ewentualnie boków blaszki.
Piec w 180°C 15 minut lub do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu przestudzić i na każde ciasto wyłożyć po pół puszki kajmaku i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz