Chrupiący, obłędnie słodki i niezwykle orzechowy - idealne połączenie!
Nie jest trudny ale czasochłonny w przygotowaniu. Efekt, rekompensuje starania.
Składniki na dużą blachę do pieczenia
Ciasto
450 g mrożonego ciasta filo (17 arkuszy)
Nadzienie
50 g wiórków kokosowych
50 g moreli suszonych
300 g orzechów włoskich
50 g suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, truskawki, jagody)
1 łyżka cynamonu
Syrop
750 g cukru
2 szklanki wody
Sok z 1/2 cytryny
170 g miodu
Ponadto
300 g margaryny
Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i przestudzić.
Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną roztopionej margaryny przy pomocy pędzelka.
Ciasto filo powinno po wyjęciu z zamrażarki poleżeć zapakowane przez 2 i 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Wiórki kokosowe, morele, orzechy, owoce i cynamon posiekać w malakserze.
Przygotowując baklawę należy pamiętać by układając każdy arkusz ciasta filo przesmarować go przy pomocy pędzelka roztopioną margaryną. Ciasto filo szybko wysycha - należy je po każdym zabraniu jednego arkusza przykryć wilgotną ściereczką (nie będzie się kruszyć i sklejać).
Na dnie blachy ułożyć 3 arkusze ciasta filo.
Na wierzch rozłożyć warstwę nadzienia (warstwa nie musi być równomiernie położona, nie powinna być także zbyt gruba).
Na wierzch rozłożyć warstwę nadzienia (warstwa nie musi być równomiernie położona, nie powinna być także zbyt gruba).
Całość przykryć 2 arkuszami ciasta i ponownie rozłożyć warstwę nadzienia oraz przykryć kolejnymi 2 arkuszami ciasta.
Powtórzyć kolejność nakładania do pozostania 4 arkuszy ciasta. Nałożyć je już bez nadzienia na wierzch baklawy.
Wierzch obficie posmarować margaryną.
Wierzch obficie posmarować margaryną.
Ciasto ponacinać w nieduże prostokąty.
Piec w 200°C około 40 minut lub do zrumienienia.
Lekko przestudzić.
Wodę zagotować, dodać cukier, sok z cytryny, miód i gotować przez około 10 minut.
Syropem polać równomiernie ciasto.
Po przestudzeniu pokroić wzdłuż wcześniej ponacinanych śladów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz