Kostka budyniowo-kajmakowa z bitą śmietaną, na herbatnikach

Składniki na blaszkę 20 cm x 35 cm

Budyń
3 szklanki mleka
3/4 szklanki drobnego cukru
Cukier waniliowy
125 g margaryny
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka

Ponadto
7-6 paczek herbatników petit beurre (duże 100 g opakowania)
1 i 1/2 puszki kajmaku
600 ml kremówki
1 łyżka drobnego cukru
100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
Kajmak podgrzać w garnuszku i wylać na herbatniki wyrównując powierzchnię. Lekko przestudzić i przykryć drugą warstwą herbatników.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami, dodać do gorącego mleka i gotować kilka minut mocno mieszając by nie powstawały grudki.
Budyń wylać na wierzch ciasta i znowu przykryć warstwą herbatników.
Ciasto schłodzić najlepiej przez noc, by herbatniki zmiękły.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać łyżkę drobnego cukru i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce gorzką czekoladę.

Przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz