Ciasto kakaowo-kawowe z cytrynową pianką

Tym razem cisto bez jajek, bo akurat tych chwilowo zabrakło a do sklepu nie po drodze...
Spód jest idealnie wilgotny a pianka przyjemnie rozpływa się w ustach.

Składniki na tortownicę 25 cm x 25 cm

Spód
230 g mąki
15 g kakao
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
170 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka octu
75 ml oleju
225 ml wrzącej wody

Ponadto
Kilka brzoskwiń z zalewy

Pianka
330 ml kremówki
450 ml wrzącej wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.

Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy, i wymieszać szpatułką.
W drugiej misce rozpuścić kawę w wodzie. Dodać olej i ocet, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szpatułką do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyłożyć na tortownicę.

Piec w 180°C około 30 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie z zalewy.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przestudzić aż zacznie powoli tężeć.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać przygotowaną galaretkę i dobrze wymieszać szpatułką.
Całość wylać na spód i schłodzić w lodówce do czasu stężenia pianki.

Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz