Spód jest idealnie wilgotny a pianka przyjemnie rozpływa się w ustach.
Składniki na tortownicę 25 cm x 25 cm
Spód
230 g mąki
15 g kakao
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
170 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka octu
75 ml oleju
225 ml wrzącej wody
Ponadto
Kilka brzoskwiń z zalewy
Pianka
330 ml kremówki
450 ml wrzącej wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.
Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy, i wymieszać szpatułką.
W drugiej misce rozpuścić kawę w wodzie. Dodać olej i ocet, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szpatułką do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyłożyć na tortownicę.
Piec w 180°C około 30 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie z zalewy.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przestudzić aż zacznie powoli tężeć.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać przygotowaną galaretkę i dobrze wymieszać szpatułką.
Całość wylać na spód i schłodzić w lodówce do czasu stężenia pianki.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz