przy odrobinie szczęścia i chwili cierpliwości pojawi się tzw. rosa.
U nas rzadko możemy się jej doczekać bo placek najlepiej smakuje jeszcze ciepły
i szybko znika ze stołu. Do przepisu można wykorzystać wszystkie owoce.
Ja próbowałam z rabarbarem, truskawkami, jagodami, agrestem i porzeczkami;
i w każdej z tych wersji jest wyborny.
Składniki na blaszkę 30 cm x 38 cm
Ciasto
1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany 18%
4 żółtka
Pianka
4 białka
Szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Ponadto
Sezonowe owoce (np.: 5 sporych ogonków rabarbaru, 1 kg truskawek, jagód, agrestu lub porzeczek)
Sposób przygotowania
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Margarynę wyjąć wcześniej by ogrzała się do temperatury pokojowej. Pokroić ją na plasterki.
Dodać mąkę, cukier, śmietanę i żółtka i wyrobić ciasto.
Ciasto powinno być lekko sypkie i grudkowate.
Wysypać ciasto na blaszkę i docisnąć do dna.
Piec w 180°C około 20 minut lub do czasu aż zacznie się lekko rumienić.
Wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu owoce
(rabarbar, agrest i truskawki pokroić w plasterki lub jeśli są mniejsze na połówki).
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Dodać mąkę i cukier i ponownie ubić do uzyskania szklistej, gładkiej konsystencji.
Piankę rozprowadzić równomiernie na owocach.
Piec w 180°C około 10 minut lub do czasu aż pianka zacznie lekko brązowieć.
Po upieczeniu i przestudzeniu na wierzchu ciasta powinna pojawić się tzw. rosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz