Chutney
1300 g rabarbaru
1 szklanka octu winnego
100 ml octu spirytusowego
1 czerwona cebula
2 białe cebule
5 ząbków ostrego czosnku
2 łyżki gorczycy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
200 g rodzynek
2 łyżki świeżego imbiru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnach
Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Rabarbar umyć, obrać z włókien i drobno pokroić. Dodać posiekane cebule i dusić pod przykryciem.
Po pewnym czasie odkryć, dodać ocet winny i spirytusowy, gorczycę, cukier, rodzynki, cynamon i zioła.
Czosnek i imbir przecisnąć przez wyciskacz a goździki i pieprz rozetrzeć w moździerzu i dodać do wywaru.
Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił (około 2 godzin).
Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz