Ciasto
700 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
4 jajka
260 g drobnego cukru
200 g margaryny
200 g miodu wielokwiatowego
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo
Lukier do dekoracji
Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto (może być lekko klejące).
Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce kilkanaście dni - przed ponownym przystąpieniem do pracy powinno mieć jednak temperaturę pokojową.
Ciasto rozwałkowywać na stolnicy (można oprószyć mąką) i wykrawać dowolne kształty.
Pierniczki piec w 180°C około 10 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz