Pierniczki z lukrem

Składniki na ponad 100 pierniczków

Ciasto
700 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
4 jajka
260 g drobnego cukru
200 g margaryny
200 g miodu wielokwiatowego
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo
Lukier do dekoracji

Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i przestudzić.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto (może być lekko klejące).
Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce kilkanaście dni - przed ponownym przystąpieniem do pracy powinno mieć jednak temperaturę pokojową.

Ciasto rozwałkowywać na stolnicy (można oprószyć mąką) i wykrawać dowolne kształty.

Pierniczki piec w 180°C około 10 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz