Bezy z kremem jagodowym

Składniki na około 20 podwójnych bez

Bezy
6 białek
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Krem
500 ml śmietany kremówki
2 szklanki jagód

Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać mąkę i cukier i ubijać do dokładnego połączenia.

Łyżką lub przy użyciu okrągłej tylki formować około 5 cm bezy na blasze (beza powinna mieć raczej płaski czubek).

Piec w 90°C około 2 do 3 godzin przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezy powinny być suche.

Kremówkę ubić na sztywno.
Jagody rozdrobnić w blenderze i dodać do kremówki. Ubijać do połączenia składników.

Krem nałożyć na jedną bezę i przykryć drugą lekko dociskając.

Schłodzić w lodówce przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz