Bezy
6 białek
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Krem
500 ml śmietany kremówki
2 szklanki jagód
Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać mąkę i cukier i ubijać do dokładnego połączenia.
Łyżką lub przy użyciu okrągłej tylki formować około 5 cm bezy na blasze (beza powinna mieć raczej płaski czubek).
Piec w 90°C około 2 do 3 godzin przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezy powinny być suche.
Kremówkę ubić na sztywno.
Jagody rozdrobnić w blenderze i dodać do kremówki. Ubijać do połączenia składników.
Krem nałożyć na jedną bezę i przykryć drugą lekko dociskając.
Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz