Ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami z zalewy

Składniki na tortownicę 25 cm x 25 cm

Spód
200 g herbatników
20 pierniczków
40 g gorzkiej czekolady
60 g margaryny
Brzoskwinie z zalewy

Kasza manna
1 litr wody
50 g margaryny
300 g kaszy manny błyskawicznej
8 łyżeczek cukru

Ponadto
200 g śmietany kremówki
250 g kajmaku
50 g rodzynek
1 łyżeczka kakao
Posypka dekoracyjna (maczek waniliowo-czekoladowy, różowy cukier błyszczący)

Sposób przygotowania
Tortownicę wyłożyć pergaminem.

Herbatniki, pierniczki, czekoladę i margarynę zmiksować w blenderze. Powstałą sypką masą wyłożyć tortownicę dociskając ją do dna. Brzoskwinie pokroić na plasterki i poukładać na wierzchu ciasta.
Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania kaszy manny.

Zagotować wodę dodając do niej margarynę i cukier (muszą się rozpuścić). Dodać kaszę mannę i gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając. Po lekkim przestudzeniu wyłożyć na brzoskwinie wypełniając tortownicę równomiernie. Na wierzch rozsypać rodzynki i ponownie schłodzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Masę przełożyć na ciasto.
Wierzch udekorować posypką.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz