Muffinki z płatkami i czekoladą

Bardzo dobre i sycące muffinki z płatkami owsianymi i żytnimi, z dodatkiem mlecznej czekolady,
która "rozpływa się w ustach". Bardzo łatwy i szybki przepis. Doskonały na niespodziewanych gości.

Składniki na około 18 muffinek

Ciasto
200 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
100 g płatków żytnich
100 g płatków owsianych
100 ml mleka

Ponadto
2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i zmiksować.
Do masy wsypać płatki i mleko i wymieszać szpatułką. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste można dodać
więcej mleka.
Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do 3/4 wysokości.
W każdą muffinkę wetknąć na sztorc dwa kawałki czekolady.

Piec w 170°C około 20 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz