Biszkopt z jagodową pianką

Składniki na blaszkę 30 cm x 38 cm

Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka
1 kg jagód
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
400 ml kremówki 36%
150 ml kremówki 30%

Ponadto
0/5 kg jagód
150 ml likieru amaretto
200 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania
Formę wyłożyć pergaminem.

Białka ubić na sztywną pianę i dodając cukier cały czas miksować aż masa będzie ładnie błyszczeć.
Nie przestając ubijać dodawać żółtka.
Dodać przesiane mąki i chwilę jeszcze poubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełożyć do formy.

Piec w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu przestudzić ale nie wyjmować z formy. Likier wymieszać z wodą i przy pomocy cukierniczego pędzelka nasączyć równomiernie biszkopt. Na wierzchu rozsypać 0/25 kg jagód.

Jagody zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym.
Obie kremówki ubić na sztywno i zmiksować z jagodami.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać kilka łyżeczek masy jagodowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i chwilę zmiksować. Piankę wyłożyć na wierzch biszkoptu.

Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.

Wierzch pianki udekorować pozostałymi jagodami.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz