Drożdżowe bułeczki z jagodami

Składniki na około 15 bułeczek

Ciasto

50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
10 g margaryny
Szczypta soli
Aromat waniliowy

Nadzienie
1 szklanka jagód
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania
Płaską blaszkę wyłożyć pergaminem.

Mleko lekko podgrzać. Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć na wodę i zalać połową mleka.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, sól i wymieszać. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.

Z ciasta formować płaskie, okrągłe placuszki i na środek każdego nałożyć trochę nadzienia.
Zalepić ciasto i uformować kulkę. Ułożyć na blaszce lekko spłaszczając i zachowując odstępy między bułeczkami bo mogą sporo wyrosnąć.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec około 40 minut w 180°C. Wystudzić na kratce.

Można udekorować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz