Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Krem
500 ml kremówki 36%
1 słoik dżemu malinowego (najlepiej domowej roboty)
Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną a następnie cały czas miksując dodawać w małych ilościach cukier. Ubić do uzyskania gładkiej konsystencji. Bezę wyłożyć na pergamin formując tzw. "kopiec" o dowolnej średnicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C około 1,5-2 godziny. Beza powinna być sucha.
Po upieczeniu przestudzić najlepiej całą noc.
Bezę przekroić wzdłuż (jeśli coś się pokruszy lub beza będzie w środku pusta - nic nie szkodzi).
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać dżem i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Masę wyłożyć na spód bezy i przykryć górą (jeśli góra jest pokruszona - poskładać w całość na wierzchu kremu - jak u mnie).
Schłodzić w lodówce.
Pavlova najlepiej smakuje w tym samym dniu po przygotowaniu.
Nie polecam dłuższego przechowywania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz