Pavlova z dżemem malinowym

Składniki

Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Krem
500 ml kremówki 36%
1 słoik dżemu malinowego (najlepiej domowej roboty)

Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną a następnie cały czas miksując dodawać w małych ilościach cukier. Ubić do uzyskania gładkiej konsystencji. Bezę wyłożyć na pergamin formując tzw. "kopiec" o dowolnej średnicy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C około 1,5-2 godziny. Beza powinna być sucha.

Po upieczeniu przestudzić najlepiej całą noc.

Bezę przekroić wzdłuż (jeśli coś się pokruszy lub beza będzie w środku pusta - nic nie szkodzi).

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać dżem i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Masę wyłożyć na spód bezy i przykryć górą (jeśli góra jest pokruszona - poskładać w całość na wierzchu kremu - jak u mnie).

Schłodzić w lodówce.

Pavlova najlepiej smakuje w tym samym dniu po przygotowaniu.
Nie polecam dłuższego przechowywania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz