Biszkopt
7 jajek
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki octu spirytusowego
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
1400 g zielonego agrestu
400 ml wody
200 g cukru
3 opakowania dużego budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)
300 ml wody
Pianka
500 ml kremówki 30%
1 łyżka cukru
1 galaretka agrestowa
250 ml wrzącej wody
Ponadto
200 ml dowolnego likieru
400 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem. Dodać ocet, proszek do pieczenia i wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać aż masa będzie lśniła.
Dodać żółtka i wymieszać szpatułką. Na wierzch przesiać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na blaszkę.
Piec w 180°C około 40 minut lub do suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż. Jedną część zostawić w blaszce i nasączyć połową mieszanki likieru z wodą.
Agrest obrać z końcówek i przełożyć do rondelka. Zalać 400 ml wody i zagotować do czasu aż agrest będzie się rozpadał. Dodać cukier i wymieszać.
Budynie wymieszać z 300 ml wody. Dodać do masy agrestowej, wymieszać i całość zagotować co jakiś czas mieszając.
Lekko przestudzić i wylać na spód biszkoptu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch nasączyć resztą mieszanki likieru
z wodą.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić aż zacznie tężeć.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno. Dodać galaretkę i wymieszać.
Przełożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz