Ptysie z pianką porzeczkową

Składniki na około 30 ptysiów

Ciasto
250 ml wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Pianka
Słoik konfitury z czerwonej porzeczki
4 białka
80 g drobnego cukru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki wrzątku

Ponadto
Cukier puder

Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Zagotować w garnku wodę z margaryną. Cały czas gotując wsypać mąkę i energicznie mieszać by pozbyć się grudek i dopóki ciasto nie będzie odchodzić od ścianek garnka. Przestudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą konsystencję.

Z ciasta formować okrągłe kształty na papierze do pieczenia w sporych odstępach od siebie.

Piec w 200°C około 30 minut lub aż ptysie będą lekko rumiane (powinny sporo urosnąć).
Po upieczeniu przestudzić i przekroić wzdłuż.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. Konfiturę rozmieszać w słoiczku i dodać do białek cały czas ubijając. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do białek, ubić ponownie.

Masę wyłożyć na jedną połówkę ciasta i przykryć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz