Sernik na zimno z truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

Spód
1 duże opakowanie herbatników typu petit beurre
(około 200 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
70 g margaryny
2 łyżeczki kakao

Ciasto
500 ml śmietany kremówki
1 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
500 ml wrzącej wody

Dodatkowo
Cukier różany
Posypka kakaowa
25 g margaryny do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania
Tortownicę wysmarować margaryną.

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i zblendować z herbatnikami, kakao i margaryną.
Masę równomiernie rozprowadzić w tortownicy dociskając do dna. Schłodzić.

Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić aż zaczną tężeć
(można przyspieszyć proces wstawiając lekko przestudzane do zamrażarki).

Kremówkę ubić na sztywno, dodać drobno pokrojone truskawki, tężejące galaretki i ponownie krótko ubić.
Wylać masę na przygotowany spód ciasta.

Wstawić do lodówki by cisto stężało, najlepiej na całą noc.

Udekorować cukrem i posypką.

Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz