Spód
1 duże opakowanie herbatników typu petit beurre
(około 200 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
70 g margaryny
2 łyżeczki kakao
Ciasto
500 ml śmietany kremówki
1 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
500 ml wrzącej wody
Dodatkowo
Cukier różany
Posypka kakaowa
25 g margaryny do wysmarowania tortownicy
Sposób przygotowania
Tortownicę wysmarować margaryną.
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i zblendować z herbatnikami, kakao i margaryną.
Masę równomiernie rozprowadzić w tortownicy dociskając do dna. Schłodzić.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić aż zaczną tężeć
(można przyspieszyć proces wstawiając lekko przestudzane do zamrażarki).
Kremówkę ubić na sztywno, dodać drobno pokrojone truskawki, tężejące galaretki i ponownie krótko ubić.
Wylać masę na przygotowany spód ciasta.
Wstawić do lodówki by cisto stężało, najlepiej na całą noc.
Udekorować cukrem i posypką.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz