Babeczki truskawkowe

Składniki na około 30 babeczek

Babeczki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka
1 kostka margaryny
100 ml mleka
2 słoiczki konfitury truskawkowej

Krem
1 i 1/2 kostki margaryny
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka, mąkę i mleko i ponownie utrzeć (jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać więcej mleka).
Na koniec dodać konfiturę i dokładnie wymieszać.

Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w 180ºC około 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki przestudzić na kratce.

Margarynę na krem utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować babeczki. Schłodzić przed podaniem.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz