Baklawa

Zdecydowanie mój ulubiony deser. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa:)
Chrupiący, obłędnie słodki i niezwykle orzechowy - idealne połączenie!
Nie jest trudny ale czasochłonny w przygotowaniu. Efekt, rekompensuje starania.

Składniki na dużą blachę do pieczenia

Ciasto
450 g mrożonego ciasta filo (17 arkuszy)

Nadzienie
50 g wiórków kokosowych
50 g moreli suszonych
300 g orzechów włoskich
50 g suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, truskawki, jagody)
1 łyżka cynamonu

Syrop
750 g cukru
2 szklanki wody
Sok z 1/2 cytryny
170 g miodu

Ponadto
300 g margaryny

Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i przestudzić.
Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną roztopionej margaryny przy pomocy pędzelka.

Ciasto filo powinno po wyjęciu z zamrażarki poleżeć zapakowane przez 2 i 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.

Wiórki kokosowe, morele, orzechy, owoce i cynamon posiekać w malakserze.

Przygotowując baklawę należy pamiętać by układając każdy arkusz ciasta filo przesmarować go przy pomocy pędzelka roztopioną margaryną. Ciasto filo szybko wysycha - należy je po każdym zabraniu jednego arkusza przykryć wilgotną ściereczką (nie będzie się kruszyć i sklejać).

Na dnie blachy ułożyć 3 arkusze ciasta filo.
Na wierzch rozłożyć warstwę nadzienia (warstwa nie musi być równomiernie położona, nie powinna być także zbyt gruba).
Całość przykryć 2 arkuszami ciasta i ponownie rozłożyć warstwę nadzienia oraz przykryć kolejnymi 2 arkuszami ciasta.
Powtórzyć kolejność nakładania do pozostania 4 arkuszy ciasta. Nałożyć je już bez nadzienia na wierzch baklawy.
Wierzch obficie posmarować margaryną.
Ciasto ponacinać w nieduże prostokąty.

Piec w 200°C około 40 minut lub do zrumienienia.
Lekko przestudzić.

Wodę zagotować, dodać cukier, sok z cytryny, miód i gotować przez około 10 minut.
Syropem polać równomiernie ciasto.

Po przestudzeniu pokroić wzdłuż wcześniej ponacinanych śladów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz