Sernik na brownie z polewą karmelową (przepis II)

Składniki na blaszkę 20 cm x 35 cm

Brownie
120 g mąki pszennej
180 g margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
100 g orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych

Sernik
500 g twarogu śmietankowego
6 jajek
130 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa
100 ml śmietany kremówki
4 łyżki wody
200 g cukru
50 g margaryny
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Brownie:
Margarynę roztopić, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę, kakao, orzechy i wiórki kokosowe - wymieszać szpatułką.

Piec w 180°C około 15 minut. Przestudzić.

Sernik:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem

Jajka zmiksować, dodać cukier, twaróg i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować na gładką masę.

Piec w 160°C około 15 minut. Przestudzić.

Polewa:
Cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia
Dodać margarnyę - roztopić. Do mieszanki dodać kremówkę i kakao i wymieszać. Przestudzić.

Połowę polewy rozsmarować na brownie, przykryć sernikiem. Na wierzchu rozprowadzić drugie pół polewy.

Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz