Ciasteczkowa szachownica

Składniki na 3 blaszki ciasteczek

Ciasto jasne
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g cukru
1 jajko
300 g mąki pszennej
150 g margaryny

Ciasto ciemne
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g cukru
1 jajko
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Ciasto jasne:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę, cukier waniliowy i jajko - wyrobić ciasto.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 0,5 godziny.

Ciasto ciemne:
Przygotować jak poprzednie ciasto, dodając dodatkowo kakao.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 0,5 godziny.

Po wyjęciu z lodówki formować długie wałeczki o średnicy około 1 cm i układać na przemian 3 warstwy na długość
i 3 na wysokość.


Powstałe ciasto ponownie wstawić do lodówki na 0,5 godziny.

Ciasto kroić nożem na około 1 cm ciasteczka i układać na blaszce w sporych odstępach.

Piec w 195°C około 15 minut.
Po upieczeniu przestudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz