Makowiec

Ten makowiec zawsze się udaje. Pachnie bakaliami i ciastem drożdżowym przywodząc na myśl święta.
Znika ze stołu w szybszym czasie niż
powstaje :)

Składniki na 3 makowce

Ciasto
3 szklanki mąki pszennej + do posypania stolnicy
180 ml letniego mleka
150 g margaryny
6 żółtek
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki spirytusu
1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa
2 i 1/2 puszki masy makowej
200 g rodzynków
500 ml wrzątku
3 łyżki spirytusu
1 łyżka miodu
Olejek migdałowy
2 łyżki cynamonu
1 opakowanie skórki pomarańczowej
1 opakowanie kandyzowanych owoców
1 opakowanie skórki cytrynowej
6 białek

Ponadto
Olej do posmarowania pergaminu

Sposób przygotowania
Drożdże z cukrem rozpuścić w mleku i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić. Dodać do drożdży wraz z olejem, solą, spirytusem, cukrem waniliowym,
mąką i żółtkami - wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić ciasto.
W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Rodzynki namoczyć we wrzątku ze spirytusem aż zmiękną.
Przecedzić i dodać do masy makowej wraz z miodem, olejkiem migdałowym, cynamonem, kandyzowanymi owocami i skórkami. Całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie połączyć z masą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części rozwałkować na stolnicy.
Na wierzchu rozprowadzić masę makową pozostawiając około 2 cm odstępu od krawędzi.


Zwinąć w rulon i w razie potrzeby tak ułożyć by brzeg ciasta znajdował się na dole po czym jego końce podwinąć pod spód.


Przełożyć makowce na wysmarowany olejem pergamin i zwinąć w rulon także podwijając jego końce pod spód
i tak by krawędź pergaminu również znajdowała się na spodzie.
Makowce ułożyć na blaszce.


Piec w 180ºC prze około 40 minut.

Po upieczeniu przestudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz