Babeczki biszkoptowe z kremem mascarpone i wiśniami

Składniki na około 18 babeczek

Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

Ponadto
Słoiczek konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Białka ubić na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać cukier i żółtka.
Do ciasta dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec w 160°C-170°C około 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Babeczki przestudzić na kratce.

Do wnętrza każdej babeczki wycisnąć za pomocą szprycy trochę konfitury.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder i ponownie krótko ubić.
Udekorować babeczki za pomocą tylki w kształcie gwiazdki.

Schłodzić przed podaniem.

Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz