Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Niezwykle proste, lekko wilgotne ciasto. Idealne na niezapowiedzianych gości.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

Ciasto
350 g jogurtu naturalnego
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto
Brzoskwinie z puszki w zalewie
Cynamon
Cukier puder
Margaryna do wysmarowania tortownicy
Bułka tarta

Sposób przygotowania
Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie, posypać cynamonem.

Piec w 180°C około 1 godziny.
Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz